Lys i blåtimen

Lys ved fjorden. (Canon 5D II - 24mm - 1/50s - f1,4 - ISO100).

Hva med håndholdte bilder i dårlig lys? Hvor går grensen til hva man kan greie uten stativ?
Klart man kan ta håndholdte bilder i dårlig lys. Det man trenger er et lyssterkt objektiv og/eller en effektiv bildestabilisator. Så skader det heller ikke å sørge for best mulig støtte for kropp og kamera. Noen absolutt grense finnes naturligvis ikke.

I dette eksemplet bruker jeg et lyssterkt objektiv - Canon 24 mm med maks.1,4 som blender. Dette er forholdsvis "ekstreme" verdier, og koster en del. Lyssterk kvalitetesoptikk er jevnt over dyrt. Men det er uunnværlig hvis man skal ta bilder uten å bruke blits. En billigere måte å skaffe seg lyssterk optikk på, er å satse på mindre kamera. Enten kan du satse på små systemkameraer, eller også kompaktkameraer (med fast optikk) og lyssterke objektiver. Mindre kamera (og som oftest mindre bildesensor) medfører at det lettere kan lages mindre optikk med mindre glass - og det betyr billigere optikk. Let gjerne etter optikk med f2.0 eller bedre.

Bildestabilisator er ikke brukt i dette tilfellet, verken i kamera eller i optikken. Det er grunnen til at jeg for sikkerhets skyld går helt til 1/50s for å bli sikker på tilfredsstillende skarphet. Og hvis du ønsker å se detaljer i flammene, må du bruke kort eksponeringstid. Lang eksponering vil la flammen "flyte ut". Se detaljbilde nedenfor.
Samme som ovenfor.

Selv om ISO-verdien er 100, er det vanskelig å ta "rene" bilder i så dårlig lys. Noe støy lurer seg inn. Men merk at dette siste bildet er et lite utsnitt av bildet. En utskrift med bra oppløsning (200ppi) gir et bilde på 64x42 cm (gjelder bildet øverst). En utskrift i A4-størrelse (30x21 cm) vil se helt "ren" ut.
NB! Det er overhodet ikke brukt støyreduksjon i "fremkallingen" av dette bildet (verken i Lightroom eller Photoshop).