Fototips 3: Hvor plassere fokus i et landskapsbilde?

Elva Surna med bregner i forgrunnen. (Canon 5DII - 24mm - 1/40s -  f18 - ISO200).


For å svare på dette spørsmålet, må man gjennom litt info om dybdeskarphet. Jeg skal ikke gjøre det langt, men et minimum vil være nødvendig for at man skal kjenne de grunnleggende "lovene", og kunne ta de riktige avgjørelsene i felten. De færreste tar med seg særlig store mengder foto-litteratur ut, så man må prøve å huske det viktigste. Og som du skal se etterhvert, så er det slett ikke umulig.

Med dybdeskarphet menes den delen av bildet som er i fokus, dvs. så skarpt som du under rådende omstendigheter får det. Det vil være et område foran (oftest kort) og bak (oftest mye lenger) det punktet du fokuserer på.

Du bør kjenne fire regler for dybdeskarphet:
1. Dybdeskarpheten øker med avstanden til motivet.
2. Mindre blenderåpning gir større dybdeskarphet.
3. Kortere brennvidder (dvs. større vidvinkel) gir større dybdeskarphet.
4. Mindre sensorflate (dvs. mindre bildesensor) gir større dybdeskarphet.

I et landskapsbilde vil du vanligvis ha størst mulig dybdeskarphet. Derfor bør du kjenne reglene ovenfor. Hvis du ønsker en annen vri, er det bare å endre på et eller flere av disse, f,eks, bruke en større blenderåpning for å gjøre en bakgrunn uskarp.

Landskapsfotografen vil som regel bruke et vidvinklet objektiv. Noe som passer altså passer godt  både på grunn av en større bildevinkel og potensielt større dybdeskarphet. Blenderåpningen bør som regel være liten - f/14-18. Dette vil være avhengig av om du har en forgrunn som er nært (og skal være skarp) og lysforholdene. Har du lite lys, må du kanskje velge større blenderåpning og noe redusert dybdeskarphet. Når det gjelder sensorstørrelsen, er det ikke nødvendigvis en fordel å ha størst mulig sensor. Et typisk kompaktkamera (med liten sensor) vil ha mye større dybdeskarphet med samme innstillinger som et fullformatkamera. Dette er nyttig ved landskapsfotografering. Men ulempene er ofte at kompaktkameraene mangler innstillingsmuligheter og har for dårlig optikk til å være det verktøyet man trenger for å ta virkelig gode bilder.

Men fortsatt ved du kanskje ikke hvor du skal sette fokus?

Jeg regner i utgangspunktet med at du har en forgrunn som du vil ha skarp, samtidig med at du vil ha en nydelig bakgrunn så tydelig som mulig i tillegg. Et typisk turist-motiv, kanskje? Du vil vise fram en storslått natur, samtidig som du vil dokumentere at du (eller andre kjente) har vært der.

Man kan (med litt god hjelp) regne ut hvor stor dybdeskarpheten blir med de innstillingene du har valgt på kameraet ditt. Sjekk denne "kalkulatoren": DOF Master - http://www.dofmaster.com/dofjs.html.
DOF = Depth Of Field.

Et eksempel:
Jeg bruker min Canon 5DII med min utmerkede 24 mm til å ta bilde av en forgrunn 2 meter fra meg. Greier jeg å få alt skarpt fra 2 meter til uendelig? Jeg bruker DOFMaster og ser at dette er ikke noe problem med f.eks. blender 16. Men hva om det ikke er nok lys til å bruke så liten blender? Hva om vi snakker om en solnedgang? Iflg. DOFMaster kan jeg bruke helt til blender 10 og likevel få alt det jeg ønsker i fokus.

Hva om du prøver blender f/10 i en slik situasjon, og det fortsatt ikke er nok lys til å få en bra eksponering? Da må du overveie endring av ISO-verdi og/eller lukkerhastighet. Hvis du går lenger mht. til blenderåpning, vil bakgrunnen bli uskarp fra blender 9 og større.

Men det er jo umulig å gå rundt og huske disse tallene. Så hva gjør du i praksis? Når du regnet litt på dette med DOF Master, ser du at det vanligvis ikke er noe problem å få tilfredsstillende dybdeskarphet i et bilde. Du må ha en forgrunn svært nært kameraet for at det skal bli vanskelig. I et vanlig landskapsbilde med en forgrunn kanskje 5-10 meter unna kameraet, er det ingen grunn til å bekymre seg. Hvis bildet blir uskarpt, er det sannsynligvis andre grunner enn selv dybdeskarpheten i bildet.

Min 5DII og en 24 mm (objektiv) gir skarphet fra ca. 1 meter til uendelig med blender 16. Sjekk ditt kamera med din favorittoptikk, og finn tallene for de normale foto-situasjonene. Du kan jo lage deg en liten "jukselapp", som du kan legge i fotobagen din.

Med et kamera med APC-sensor (litt mindre enn fullformat, men svært vanlig størrelse på speilreflekskameraer), får du altså enda litt større dybdeskarphet.

Til slutt en tommelfingerregel:
Sett fokus ca. 1/3 inn i bildet. Hvis du synes dette virker veldig unøyaktig, så ta en kikk på DOFMasteren igjen. Ved vanlig landskapsfotografering med vidvinkel (24 mm og enda videre) er dybdeskarpheten så stor, at 100% nøyaktighet ikke er nødvendig! Men vær altså obs. ved kombinasjonen forgrunnsmotivet er svært nært innpå kameraet og det er dårlig belysning i tillegg.

I bildeeksemplet øverst på siden, kan jeg plassere fokus mellom 10 og 100 meter fra meg. Nærgrensen vil uansett bli ca. 1 meter fra kameraet. Hvis du vil gå mye nærmere bregnene, må du flytte fokus ganske mye nærmere. Med fokus på 2 meter, vil kameraet gi det full skarphet fra 0,7 meter til uendelig.