Lenge leve kompaktkameraet!

Sony Cyber-shot DSC-RX1. Ekstremt kompaktkamera.  Ekstremt julegaveønske.

For ikke veldig lang tid tilbake spådde jeg kompaktkameraets snarlige "død". Og jeg hadde, og har enda, helt rett. Men likevel feil. Så hvordan kan det ha seg?

For å slå det fast først: Et kompaktkamera er et kamera som oppleves som noenlunde lite, slik at du i alle fall kan få det ned i en lomme. Selv om lommene i visse tilfeller må være ganske store. Men for å oppleves kompakt, må de i det minste være mindre enn et vanlig speilreflekskamera.

Mobiltelefonene, som alltid er med oss, tar stadig bedre bilder. Som følge av dette ser det ut til at det tradisjonelle kompaktkameraet er på vei ut. Og hva skal vi egentlig med et ekstra kamera?
Det viser seg at veldig mange tar bilder med mobiltelefonen, og en betydelig del av disse "mange" vil gjerne ta enda bedre bilder i visse sammenhenger, f.eks. i bryllup og andre store anledninger. Dermed kjøper stadig flere et mer avansert kamera i tillegg.
Dette har kameraprodusentene forlengst fått med seg, det vil lønne seg å lage kompakte avanserte kameraer, gjerne med utskiftbar optikk. Og det er i dette segmentet hvor utviklingen har skutt fart de siste par-tre årene.

Det finnes flere parallelle utviklingstrender:
1. Mer avanserte, og gjerne stadig mer lyssterke, tradisjonelle kompaktkameraer. Stikkord for disse er fortsatt forholdsvis liten sensor, 10-12 megapiklser og fast optikk. Gode representanter for denne klassen finner vi hos f.eks. Canon, Nikon, Olympus, Fuji og Sony
2. Avanserte kompaktkameraer (eller systemkameraer) med større sensor - både med fast optikk og utskiftbar optikk. F.eks. fra Canon, Nikon, Fuji, Sony og Samsung.
3. Kompakte systemkameraer uten speil - Micro Fourthirds - fra Olympus og Panasonic.

Felles for alle tre "klassene" er stadig bedre bildekvalitet. For de beste (Sony RX1 of Fuji X1) handler det om eksepsjonelt høy bildekvalitet. Vi snakker om profesjonelt nivå. Men så koster de også mye penger!
Ellers ser det ut til at kameraprodusentene mener at man må ha en "X" i navnet til produktet for at det skal selge. Denne "kameraklassen" har mange X-er. Se her: Canon G1, Fujifilm X1, Fujifilm X100, Leica X2, Olympus XZ-1 og XZ-2, Panasonic LX7, Samsung EX2F, Sony RX100, Sony RX1, Fujifilm, X-E1, Fujifilm X-Pro1, Panasonic DMC-GX1, Samsung NX1000, NX210, NX20, Sony NEX-5, Sony NEX-6, Sony NEX-7. Står X for "exellent", "extra" eller den berømte "x-faktoren"?

Er et av disse ditt neste kamera? De finnes i en rekke prisklasser. De enkleste er egentlig vanlige "snapshot-kameraer", men med bedre bildekvalitet. De beste er på nivå med profesjonelle kameraer - men i en mindre innpakning. Aller mest spennende er selvfølgelig det dyreste - Sony Cyber-shot DSC-RX1. En lekkerbisken! Hvorfor det er spennende? Fordi det har en fullformat-sensor i en kompakt "kropp", og fordi det kan ta bilder med meget høy kvalitet. Prisen vil ligge på omtrent kr. 24000,-. Så prisen er ikke "kompakt"!

Så konklusjonen er: Leve leve det nye kompaktkameraet!