Surnadal - nygammelt bilde

Surnadal - 1957? (Canon 5DII - 17mm - 1/15s - f22 - ISO200).

Av og til kan det være artig å eksperimentere en smule. Høstfarger er "berre lækkert". Men hva med litt ekstra effekter i tillegg? Blir det for mye? Man vet ikke før man har prøvd seg fram litt.
Her er et typisk høstbilde hdr-behandlet. I tillegg har det fått litt gammelmodig preg. Fargene minner om farger fra et coverbildet til et gammelt ukeblad.
Litt om det tekniske: Bildet tatt med stativ pga. lang lukkertid. Med bildestabilisator hadde det vel godt bra også uten stativ. Lang lukkertid ble det fordi jeg ville hatt minst mulig blenderåpning. Fokus ligger på løvverket i forkant, og det var samtidig et mål å få bakgrunnen skarpest mulig. Da må jeg ofre litt generell skarphet i hele bildet. Men med litt oppskarping (unsharp mask) i bildebehandlingsprogrammet går det likevel bra.
Litt prøving og feiling må det til for å få finest mulig solstråler til venstre i bildet. Slik "effekt" blir bedre med mindre blenderåpning, og merk deg kvaliteten på "solstrålene" kan variere fra objektiv til objektiv. Prøv deg fram!
Når du tar bilder rett mot sola (eller nesten rett mot sola), vil det medføre reflekser i objektivet. Disse kan i visse tilfeller ødelegge hele bildet. Hvis du kikker nøye etter ser du litt ekstra farger på trestammen rundt sola. Dette vil jeg karakterisere som lite reflekser. Mengden av reflekser vil også kunne variere fra objektiv til objektiv. Men en ting kan du gjøre for å holde unna refleksene mest mulig: Holdet glass og eventuelle filter fritt for støv, rusk og fingermerker!
Reflekser kan noen ganger gjøre et bilde mer spennende, men først og fremst prøver vi å holde dem unna. De er ikke lett å bli kvitt i et bildebehandlingsprogram heller.