Rosene kommer!

Rose. (Canon 5DII - 105mm - 1/200s - f2,8 - ISO200).

Bilde av den samme rosen, men tatt i sollys. (Canon 5DII - 105mm - 1/800s - f2,8 - ISO200).
Rosebildene fortjener litt sammenlikning. Dette er altså samme rose, og bildene er tatt med ca. 50 minutters mellomrom. Den mest åpenbare forskjellen er fargene. Disse kan selvfølgelig justeres i ettertid i et bildebehandlingsprogram. Men dette er det kameraet leverte, med automatisk hvitbalanse. Om du foretrekker "varme" eller "kalde" bilder, får være opp til deg. Den andre store forskjellen er skyggene. På grunn av sola er det kraftige skyggepartier i bildene. Disse er det vanskelig å lyse opp på en naturlig måte i ettertid. Skygger er det i selve blomsten (og knoppene), men også i bakgrunnen. Mørke partier i bakgrunnen kan virke forstyrrende. Nå er ikke disse bildene tatt fra samme ståsted, men det virker likevel sannsynlig at det ikke finnes så kraftige skygger i det første motivet.

Begge bildene er tatt med objektivets største blender - 2,8. Dybdeskarpheten er veldig liten. Det er absolutt nødvendig at du sikrer deg at skarpheten sitter der du ønsker. Bare litt bom, og bildet kan være mislykket. For å få til dette må du bevege deg bort fra "Grønn sone" på kameraet. Enten så flytter du fokuspunktet dit du ønsker deg (se i manualen til kameraet hvis du ikke vet hvordan du gjør det), eller du bruker manuell fokus og justerer med fokusringen på objektivet ditt.

Et par tips til slutt. Helst bør du bruke stativ. Ta deg god tid. Og det bør helst være vindstille, slik at du slipper uskarphet pga. at blomstens beveger seg.