Lille speil...

Nikon 1 V1 - eksempel på speilløst systemkamera (bilde lånt fra www.akam.no)

Jeg tenkte jeg skulle kjøre gjennom en rask kjøpsanbefaling i forbindelse med julen, omtrent som i fjor på denne tiden. Den gangen var det relativt enkelt å velge ut gode kjøp. I løpet av dette året har det skjedd ting som gjør valget vanskeligere. Priser er det fortsatt relativt lett å sammenligne. Verre er det med helt ulike egenskaper. Hvilke egenskaper skal du prioritere? Og hvis det ser ut til at du kan prioritere alt? Da må det vel være noe lureri ute og går?

Vi har vært vant til at et systemkamera er synonymt med et speilreflekskamera. Dette er det blitt slutt på. Panasonic og Olympus satte en trend som alle kameraprodusenter (foreløpig utenom Canon) har hengt seg på. Den åpenbare fordelen et speilløst systemkamera kan gi, er en kompakt størrelse. De minste fra f.eks. Sony, Panasonic og Olympus er kameraer med bildekvalitet som tradisjonelle speilreflekskameraer, samtidig som de er svært kompakte. Og dermed kan du altså få prioritert både bildekvalitet og kompakte mål!

Ifølge tidligere tankegang bør det altså være en "catch" et sted. Med et er det egentlig ikke. Så derfor synes jeg det er vanskeligere å velge gode kamerakjøp i år. Jeg vet rett og slett ikke om jeg vil anbefale et speilreflekskamera til begynneren/amatøren lenger. 

Men ved å studere diverse tilbud (og inkludere alle typer systemkameraer), har jeg likevel funnet noen godbiter du kan ønske deg til jul. Jeg ser bort fra modeller som åpenbart er på vei ut - men vær likevel klar over at du kan finne slike utgående modeller til svært gode priser.

1. Canon 1100D
Innstegskameraet fra Canon. Enkelt å bruke, men avansert nok hvis du ønsker det. Fortreffelig bildekvalitet. Kjøp gjerne til bedre objektiv. Kr. 2999,- med 18-55 (ikke IS - tilsvarer 29-88mm i småbildeformatet) på Elkjøp (elkjop.no). Rett og slett utrolig mye for pengene!

2. Panasonic DMC-GF3
Speilløst kamera fra elektronikk-stormakten. Dette er ikke et kamera for de som liker å stille inn alt selv. Sjarmerende og lettvint med pekeskjerm. Pek f.eks. på skjermen hvor du vil ha fokus. Ikke like bra bilder som kameraer med de aller beste sensorene, men likevel "lysår" foran et vanlig kompaktkamera. Kr. 3290,- hos japanphoto.no med 14-42mm zoom (tilsvarer 28-84mm i småbildeformatet)

3. Canon 550D
Mer avansert storebror til 1100D. Meget gode spesifikasjoner og muligheter også for den mer avanserte amatøren. Når japanphoto.no selger denne til kr. 3999,- med 18-55mm IS, er dette et av de beste kjøpene.

For de som liker Nikon: Jeg kan ikke se at de virkelig supre Nikon-tilbudene finnes i år. Man finner Nikon D3100 til omtrent det samme som en Canon 550D. Men Canon vinner kampen mellom disse to. Nikon har kuttet kr. 500,- fra i fjor (på samme kamera), mens Canon har erstattet 500D med 550 til omtrent samme pris.

Så jeg anbefaler ikke kameraet på bildet - et Nikon 1 V1? Nei, ikke så lenge det er såpass dyrt som det er. Kompakt og hurtig er det så absolutt, men med 10 megapiksler (det er vel litt gjerrig på et systemkamera vel?), mindre sensor enn sine konkurrenter og alt for høy pris (du får to stk. Panasonic DMC-GF3 til prisen av 1 stk. Nikon 1 V1!). Det finnes en noe rimeligere versjon - Nikon 1 J1 - litt ribbet for utstyr, men ikke veldig mye. Sannsynligvis et bedre kjøp akkurat nå.