Kompaktkameraet er ute! Hvis ikke da.......

Står her som representant for en utdøende "rase": Canon Ixus 230 HS.

Kompaktkameraet er på vei ut. Snart er det borte, eller "Dead as a Dodo", som engelskmennene sier. Konkurransen blir steinhard fra to fronter. Den ene fronten består av mobiltelefonene med stadig bedre kameraer. De bittesmå bildebrikkene og små linsene blir stadig forbedret, slik at mobilkameraene er i ferd med å bli standardkameraet - det som er med oss hele tiden. Den andre fronten består av den nye generasjonen speilløse systemkameaer. Noen av disse er så små at vi kan kalle dem lommevennlige. Dermed kan også denne typen kameaer være med nesten overalt. Så når disse to "nye" kamerakategoriene blir en dundrende suksess, går det altså ut over to andre. Speilreflekskameraene holder vel stand en stund til, i og med at proffene har såpass store krav til kvalitet, robusthet og brukervennlighet (den typen som proffene liker), men kompaktkameraene har ingen sjanse. Eller?

Kanskje kan noen av de såkalte kompaktkameraene overleve en stund til? Det vil være avhengig av at noen ønsker kameraer med spesielle egenskaper, kanskje rett og slett ekstreme egenskaper! Nedenfor finner du tre slike katagorier. Kanskje er det ett av disse du egentlig ønsker deg til jul?

1. Robust kompaktkamera
Hvis du skal ha et kompakt vann- og støtsikkert kamera for bruk i eller veldig nær vann, i lave temperaturer eller andre forhold som er lite gjestmilde overfor elektronikk, er det ikke noe alternativ (bortsett fra undervannshus - som jo blir noe helt annet). Da må du ty til et kompaktkamera. Fordelene ved et slikt kamera sier seg vel selv. Ulempene er at det ofres noe bildekvalitet (både mht. stillbilder og video). Men alternativene er kanskje ingen bilder og/eller et ødelagt kamera?
Tåler juling: Panasonic Lumix DMC FT3.


2. Superzoom
Trenger du et kamera med ekstremt spenn mht. brennvidde, uten at det tar for mye plass, f.eks. på en lengre reise? Da er det vanskelig å slå en superzoom. Med en superzoom mener vi et kamera med en zoom på minst 10x, og mange kameraprodusenter produserer også kameraer med zoom på over 20x. Dette er ekstremt. Kameraet nedenfor er av det billigere slaget (rundt kr. 1500,- i skrivende stund), og gir ganske mye for pengene. Som nevnt finner du altså mye lenger zoom på andre kameraer, men da øker både pris og størrelse. Fordeler er fleksisibiliteten og størrelsen, ulempene er at bildekvaliteten kan være noe dårligere i ytterkanten av zoomområdet og blenderverdiene.
Rimelig superzoom: Canon PowerShot SX150IS.


3. Über-kompkakt
Ønsker du et lite kamera, men samtidig er nokså kresen på bildekvalitet og mulighetene til avansert innstillinger og RAW-bilder? Da er det über-kompakten som kanskje passer best. Større sensorer, færre piksler, flere innstillingsmuligheter og gjerne mer lysfølsom optikk, gir oftest bedre resultater. Men denne kameratypen er hardt presset av de nye systemkameraene. Så det vil bli viktig at både prisene og størrelsen holdes nede, skal denne typen kamera bli etterspurt i framtida.
Lyssterk og "flink" kompakt: Olympus XS-1.


Så konklusjonen er kanskje at noen nisjeprodukter overlever, mens jobben til det alminnelige kompaktkameraet blir overtatt av andre kameratyper? Salget av kompaktkameraer har i alle fall begynt å dabbe av.Ikke rart, kanskje?