To bilder - én bildefil

Rødstilk - versjon 1. (Canon 7D - 280mm - 1/500s - f8 - ISO400). 
Rødstilk - versjon 2. (Canon 7D - 280mm - 1/500s - f8 - ISO400). 

Jeg tar bilder i Canons råformat CR2. I dag tenkte jeg at jeg skulle ta et eksempel på hva slags "friheter" man kan ta seg når man tar bilder i råformat. Først ulempen: Du må ta bildene innom en datamaskin for å "framkalle dem (ikke nødvendigvis alle bildene du tar!). Selvfølgelig kan du både vise fram råbilder på skjerm og skrive dem ut. Men meningen med råbilder skal framkalles! Råbildene rett fra kamera er nemlig overhodet ikke representable for hva som bor i dem. Det er altså mer arbeidsomt å bruke bilder i råformat. Og det kan ta mye lengre tid, pga. alle mulighetene som åpnes for fotografen.
Men fordelene er åpenbare. Det kan bli mye bedre bilder - både farger, kontraster og skarphet bør bli bedre enn jpg-bilder med kameraets egne innstillinger. Og så kan du altså få bildene slik du selv vil ha dem. Med forbehold om at råmaterialet er bra nok. For det er ikke slik at du bare kan fyre av og fikse alt etterpå. Et uskarpt bilde vil forbli et uskarpt bilde også etter framkalling.
I dette tilfellet (se ovenfor) har jeg tatt et bilde av en rødstilk i motlys. Originalen er ikke med pga at websider ikke kan vise råbilder. Man må konvertere dem til jpg. Og dermed er det ikke originalbildet lenger. Men bildene du ser her representerer ulik behandling av samme råbilde. Du kan helt sikkert behandle et jpg bilde slik at du får ulike versjoner. Men fordelen med råformatkonvertering er at du gjør endringene før du lager jpg-filer. Dermed blir kvaliteten bedre, i tillegg til at du har et mye større handlingsrom for endringer.
Så hvilke programmer kan brukes til å behandle, konvertere og vise fram råfiler? Du behøver ikke "gå" langt hvis du har et Canon-kamera. Da fikk du med et utmerket program som heter Digital Photo Professional. Hvis du har kamera fra en annen fabrikant, har du sannsynligvis fått med en råfilkonverter av noe slag. Men hvor avanserte eller bra disse programmene er, skal være usagt. Hvis du vil være på den sikre siden, kjøper du seg siste utgave av Adobe Photoshop Elements. Dette er det beste programmet du får for en relativt billig penge.