Sesong for fugleunger

Stjertmeisunger. (Canon 7D - 200mm - 1/500s - f7,1 - ISO400). 

Juni er en hektisk måned for store og små fugler. I løpet av måneden skal veldig mange fugler ta sine første steg eller vingeslag utenfor reiret. Jeg har tatt bilder av noen helt forskjellige fuglearter. Den første (ovenfor) kan plutselig dukke opp i form av en veldig bråkete flokk. En blanding av voksne og unger - og tilsynelatende aldri i ro. Og nesten aldri lydløs. Dette er altså stjertmeisa. Ungene likner ikke helt på foreldrene enda. Det mest påfallende er at de enda ikke har lang stjert. Men det kommer.
To fiskemåker på et skjær. (Canon 7D - 143mm - 1/60s - f10 - ISO400). 

Måkeunger er et kjent og kjært innslag rundt fjordene våre. De blir godt passet på av en hærskare av voksne. De to ungene på bildet ble fulgt av 16 voksne måker. Foreldrene tar gjerne jobben med å stupe på inntrengeren, mens de andre er tilstede for å lage mest mulig bråk. Og det er de gode til. En av naturens mange eksempler på at voksne ikke bare verner sitt eget avkom. De som har anledning tar ei økt for bestanden, eller kanskje er det slekta?
Litt om teknikk. Kveldssola var såpass kraftig at jeg tok i bruk eksponeringskompensasjon for å hindre at bakstussen på ungene ble veldig overeksponert. Litt kan man endre i Photoshop (eller liknende programmer), men ikke alt. Derfor stilte jeg eksponeringskompensasjonen til -2EV. Dette tilsvarer to blendertinn mindre lys. Hvor mange trinn som skal til vet man ikke på forhånd. Derfor må du prøve deg fram. Vurder eksponeringen ved å bruke histogrammet på kameraet ditt. NB! Får du utbrente bilder når du bruker jpg-formatet, er løpet kjørt. Det som er 100% hvitt, kan aldri bli noe annet. detaljene er tapt for godt. Bruker du råformat, kan du hente igjen litt. Best er det om du treffer best mulig når du tar bildet!