Se opp: Bruk himmelen!

Himmel - denne gangen uten hav! (Canon 5DII - 24mm - 1/200s - f14 - ISO200). 

Forrige ukes bildeeksempel handlet om å komme seg opp i terrenget. Denne gangen handler det nesten om det motsatte. Ikke grav deg ned i tide og utide, men kikk til værs og bruk himmelen. For av og til er skyene verd noen bilder de også. Men å ta bilde av skyene alene, er ikke noen god idé. Vi trenger noe "jordisk" å relatere dem til. I dette eksemplet tok jeg en snartur i terrenget overfor Buhagen i Surnadal. Mest fristende er det selvfølgelig å rette fokus mot bygda, og følge rådet fra forrige uke. Men det var blitt litt sent på dagen og sola hadde kommet for langt mot vest. Dessuten hadde det begynt å skye over. Så da var det naturlig å snu seg 180 grader, og prøve å finne gode motiver i en helt annen retning.
Og dermed ble det et bilde av himmelen - i bunn og grunn. Men litt grønn vegetasjon til å "kle inn" skyene, som er det egentlig motivet her. Teknisk overhodet ikke noe spektakulært her. Tenk på tredjedelsregelen (ca.), og få med de formasjonene du synes er best. Et lite problem kan være at det blir skikkelig harde skygger. Disse kan du gjøre litt lysere i PC-din, hvis du vil. Eller kanskje du har et kamera hvor dette kan gjøres i kameraet? Flere nye modeller har nemlig det.

Rykende ferskt bildeeksempel: Denne himmelen er mer dramatisk. Her bryter jeg med vilje med prinsippet om å bruke en forgrunn. Det synes jeg er mulig både på grunn av at himmelen og kveldens siste solstråler er dramatiske, og at bilder med med panoramaformat ofte kan greie seg selv uten en interessant forgrunn.
Klokka 22.12.49 fredag 3. juni 2011. (Canon 5DII - 65mm - 1/80s - f14 - ISO400)