Fototips: Skaff deg oversikt - se ned på verden!

Stangvik i vårlig ettermiddagssol. (Canon 7D - 70mm - 1/160s - f8,0 - ISO400). 

Av og til vil det være ønskelig å skaffe seg oversikt for å få tatt mer interessant (og kanskje bedre) bilder. Dette gjelder nesten i alle sammenhenger, enten du tar bilder av mennesker, bygninger eller natur. Behovet for å komme seg opp i høyden vil av og til melde seg. I noen tilfeller kan dette være vanskelig. I bymiljø vil det ikke være særlig naturlig å klatre på takene for å ta bilder, men ofte vil det være mulige utkikkspunkter, heldigvis. På landbygda kan det faktisk være vanskeligere. Mange steder må du bevege deg langt for å skaffe deg skikkelig høyde. Det er ikke særlig lettvint å måtte klatre opp skogkledte skråninger.
Men i de siste årene har det blitt laget en mengde gå- og kjørevennlige veier som kan bringe deg ganske høyt. Men dette er heller ingen garanti for at du kan kjøre fram til de beste utkikkspunktene. Du må kanskje legge ut på en vandring fra bilen i tillegg.
Eksempelbildet denne gangen er fra Stangvik. Det som ikke vises på bildet, er "dramaet" bak kameraet. Fotografen står her og balanserer på en gammel og spiss stubbe som når som helst kan brekke. Dessuten må fotografen holde unna 3-4 kvister som må holdes unna bildet. Men poenget er altså at det innimellom er bra å skaffe seg oversikt, og at du må regne med å anstrenge deg skal du ta akkurat de bildene du vil ha.