Fotokurs II: Fotoutstyr

Snekkersvekarra - Førreti/Svarrabærje Teaterlag.(Canon 20D - 110mm - 1/100s - f2,8 - ISO800)

Hva trenger du for å ta brukbare bilder i "alle" situasjoner? Hvor store sjanser har du med kameraet ditt i Kulturhuset - når du helst ikke skal bruke blits? Som illustrasjonsbildet ovenfor er et eksempel på. Greier du og kameraet ditt å henge med i svingene når barnet/barnebarnet setter opp farten? Hva behøves for å ta skikkelige nærbilder av blomster og insekter (makro)? Følg med videre, så får du svar på noen av spørsmålene, i alle fall!

Før vi besvarer spørsmålene må vi ser nærmere på de ulike kamerakategoriene som finnes. For det første har vi speilreflekskameraer (optisk søker og speil), systemkameraer uten speil (ev. med elektronisk søker) og kompaktkameraer. Det er store forskjeller på kameraer innen de forskjellige kategoriene, men vi skal holde oss mest innen de to første og i klassen "oppnåelige", prismessig sett. Da havner vi mellom kr. 4000 og 10000,-.

Jeg vil ta for meg et eksempel i hver av klassene (fra ulike produsenter), og ser noe nærmere på fordelene med de ulike konseptene.

NB! Dette ble altså skrevet i mars 2011, og mange av kameraene som er nevnt her, har etterhvert blitt erstattet av nye modeller. Men hovedkategoriene vil bestå - enda en stund.

Klasse 1 - Speilreflekskamera - Nikon 3100

Dette er et relativt nytt kamera fra Nikon. Det er glimrende som første speilreflekskamera, men også veldig brukbart for mer erfarne. Nikon D3100 har høyest oppløsning av tre omtalte kameraene, men også desidert størst sensor. Stor sensor fører som regel til mindre støyproblemer og bedre bilder. Speilreflekskameraer har som oftest raskere og mer avanserte autofokussystemer. Systemene for autofokus blir som regel mer avansere jo dyrere kameraene blir. Det samme tendensen gjelder for seriefotograferingen. Altså: Skikkelig avanserte (og dyre) kameraer har raskere og mer presis autofokus, raskere serieopptak og er bygd for å tåle skikkelig tøffe forhold, og likevel vare lenge. Men også rimelige speilreflekskameraene er som regel helt overlegne selv de meste avanserte kompaktkameraene. Dette gjelder alle punkter, unntatt størrelsen. Årsakene til dette er som regel kraftigere (og gjerne dyrere) prosessorer i kameraene, mer avansert elektronikk og bedre optikk.

Speilreflekskameraene er som regel større og tyngre enn kameraer i de andre klassene. Men i den senere tid har det kommet speilrefleksapparater som har presset seg godt under 500 gram-grensen. Litt større og tyngre  er ikke noen ulempe når du skal ta bilder, det er lettere å holde et slikt kamera stødig. Størrelsen er en ulempe kun ved transport. Nikon D3100 har selvfølgelig alle de manuelle innstillinger du forventer av et slikt kamera. Det kan også filme i full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). Alle nye kameraer kan ta opp video med brukbar kvalitet, men ikke alle greier full HD. Hvis dette er viktig for deg, så sjekk dette hvis du skal kjøpe nytt kamera. Hvis du av en eller annen grunn ønsker et enda mer avansert kamera, har Nikon modellene D5000 og D7000. Med D7000 begynner vi å nærme oss det profesjonelle nivået. Og enda har Nikon D300, D700 og D3 i enda høyere prisklasser. Men ikke la deg "lure". Fordi om prisen er dobbelt så høy, er bildekvaliteten langt fra doblet. Jeg vil heller anbefale å være "moderat" med pengebruken mht. kameratype, og heller bruke litt ekstra penger på optikken. Mer om optikk ved en senere anledning - under tilleggsutstyr.
Men kjøp helst optikk med bildestabilisator.

Nikon D3100 er ellers godt utstyrt med tydelige anvisninger og råd hvordan du skal te deg for å få best mulige bilder. Det er en "pedagog" innebygget i kameraet, altså. Dette viser med all tydelighet at det først og fremst et tenkt for begynnere. Men som sagt, det betyr ikke at det tar amatørmessige bilder, eller at det ikke er mulig bruke det under vanskelige forhold. Slike kameraer er som regel ikke bygget for uteaktiviteter i styggvær (eller polferder), og du må regne med en levetid på ca. 100000 eksponeringer. Men det skulle vel holde?

Typiske konkurrenter: Nikon D5000, Canon 1000D/1100D, Canon 500D/550D/600D, Pentax K-x/K-r, Olympus E420, Sony Alpha 290.

Klasse 2 - Systemkamera - Olympus E-PL2

Dette er et nesten splitter nytt kamera i Olympus speil-løse systemkameraserie. Uten speil, og med noe mindre sensor, kan de bygge kameraet mer kompakt, men likevel presentere et avansert kamera. Dette kalles systemkameraer pga. av det er mulig å skifte ut optikken (som hos speilrefleks). Det går raskt å skifte fra vidvinkel (landskapsfoto) til teleobjektiv og "jakt" på ville dyr. Systemkameraer slår som regel knock out på såkalte superzoomer (relativt store kompaktkameraer) pga av bedre, men også gjerne dyrere, optikk. Med et kompaktkamera sitter du med det du har, du kan ikke bygge ut med nye objektiver. Olympus har bygd et så kompakt kamera at det er mindre enn Canon G12, som karakteriseres som et kompaktkamera.

Noe mindre sensor (micro four-thirds) enn Nikon D3100 gir noe mer støy, men du må opp i ISO 3200 for å se skikkelig forskjell. Som Nikon D3100 er dette heller ikke noe kamera for riktig tøff bruk, men pga. den hendige størrelsen er det lett å ta med seg over alt - typisk mer lommevennlig. Og det kan være argumentet som vipper den rette veien for denne type kamera. Det finnes etterhvert en rekke modeller uten speil (se lista nedenfor). Felles for dem alle at de er kompakte og svært brukervennlige, uten å fire særlig på bildekvaliteten.

Typiske konkurrenter: Olympus E-PL1/EP-1, Samsung NX100/NX10/NX11, Panasonic Lumix DMC-GF1/GF2, Panasonic Lumix DMC-G2/G10, Sony NEX-3/NEX-5.

Klasse 3 - Kompaktkamera (avansert) - Canon G12

Da Canon kom med forgjengeren til G12, nemlig G11, startet Canon en ny trend. De lanserte sitt mest avanserte kompaktkamera med klart lavere oppløsning enn forgjengeren! Canon G10 hadde over 14 megapiksler og Canon G11 bare 10. Canon oppnådde bedre bildekvalitet ved å redusere pikseltallet på bildesensoren. Men pussig er det kanskje at Canon stadig er i teten når det gjelder oppløsning på de mindre avanserte kompaktene. Sier dette noe om forbrukerne, kanskje? At de som er interesserte i bildekvaliteten ikke går etter oppløsning, men at de andre som bare skal ta bilder (og som kanskje ikke tar seg til til å sette seg inn i teknikken bak), fortsatt lar seg lokke av høy oppløsning? I alle fall har Canon G12 (og konkurrentene) mye bedre bildekvalitet enn de mindre kompaktkameraene, særlig på høy ISO. Canon G12 kan være et alternativ til et systemkamera, eller i alle fall et godt nr. 2-kamera, i tillegg til et systemkamera. Mange profesjonelle fotografer liker godt å ha et slikt kamera, og bruke det når de ikke er "på jobb". Derfor har også Canon G12 en rekke avanserte trekk; manuelle innstillinger, muligheter for raske og enkle justeringer, RAW-format og svingbar skjerm.

Typiske konkurrenter: Canon PowerShot S90/S95, Panasonic Lumix DMC-LX5, Samsung EX-1, Nikon Coolpix P7000, Olympus XZ-1.

Hvis du ønsker å være i stand til å ta gode bilder i de fleste sammenhenger, bør du velge fra disse tre kategoriene. Velger du et kompaktkamera, bør du plukke et "avansert" kompaktkamera. Men hvis du kun vi ha et "godværskamera" til å knipse litt familie- og feriebilder med, kan du selvfølgelig plukke ut noe rimeligere og enklere. Men da vil du gi fra deg noe av muligheten til å stille inn kameraet slik at du får gode bilder under mer krevene forhold. Det er jo helt opp til deg hva slags ambisjonsnivå du ønsker å legge deg på. Hvis du f.eks. synes at bildene du får fra mobiltelefonene din er bra nok, da er det ingen grunn til at du skal kjøpe et dyrt kamera. Og det er vel heller ingen grunn til at du skal følge kurset. Men er du litt nysgjerrig på hva et mer avansert kamera kan gi deg, og du har lyst til å lære deg litt mer om fotografering, så heng på videre!

Til slutt: Mine svar på de innledende spørsmålene. Du trenger et systemkamera med manuelle innstillinger og nokså stor bildebrikke for å ha rett kamera for de fleste situasjoner. For å takle "alt" må du i tillegg har riktig optikk. For å ta innendørsbilder i dårlig lys bør du utstyre deg med et skikkelig teleobjektiv, helst så lyssterkt som mulg (dvs. som du har råd til). Når du skal ta håndholdte bilder må du ha stor blender og høy ISO-verdi. Og dette må du stille inn selv - og justere etter behov. For å ta "action-bilder" (som f.eks. raske barn) må du kunne stille inn lukkerhastigheten. Nærbilder av dyr/fugler tas best med lang tele. Her er det ønskelig med bildestabilisator og høy lysstyrke. For nærbilder av insekter/planter er det best med såkalte makroobjektiver. Som du skjønner blir det fort mer fokus på optikk enn kamera. Alle nye speilreflekskameraer er så bra at det er bedre å bruke litt ekstra penger på optikken enn på kameraet. Det er for eksempel mye bedre å bruke 5000 kroner på kameraet og legge 5 ekstra tusen på optikk, enn å kjøpe et kamera til kr. 10000,- og kun bruke den aller enkleste og billigste optikken.