Fotokurs IX: Vise fram/publisere bilder

Mye vær i dag, tirsdag 22/3. (Canon 5DII - 24mm - 1/250s - f14 - ISO400)




Mye vær i svart-hvitt. (Canon 5DII - 24mm - 1/250s - f16 - ISO400)
Når du skal vise fram bildene dine, kan du velge mellom flere meget brukbare metoder. Den mest åpenbare metoden er "digital" visning med dataskjerm, TV eller projektor. Du kan legge bildene i album på Internett, for å vise disse på en skjerm. Men "gamlemåten" - å vise bildene på papir, er overhodet ikke gått av moten. Tenk deg om hvor mange trykte bilder du ser i løpet av en dag. Det er ikke få!

De første alternativene handler om å vise bildene digitalt, dvs. på skjerm eller lerret. Bildene kan vises i oppløsningen 1920x1080, hvis du har skjerm/projektor med full HD. Til tross for dette bør du ikke forvente deg noe underverk i skarphet. Nå er tross ikke 2 megapiksler et godt utgangspunkt for det, men du bør i alle fall  få en fin opplevelse.
Når det gjelder selve bildeframvisningen, bør du bruke et program som kjører såkalte "slideshow", slik at bildene fyller mest mulig av skjermen, og at bildene evt. kjører av seg selv. Hvis du ønsker å stanse underveis, kan du lett gjøre det en trådløs mus.

1. Dataskjerm - oppløsning opp til 1920x1080 (full HD)
Det er mest naturlig å gå veien om datamaskinen, selv om det kan være mulig å vise bilder direkte fra kamera/minnekort på dataskjerm via usb. Du kan ordne med lagring med det samme - på maskin og sikkerhetskopi. Hvis dette ikke fungerer med en gang, sørg for at du har valgt riktig inngang (HDMI + nr eller PC) og at du har valgt de riktige skjerminnstillingene på PC-en.
2. TV - oppløsning opp til 1920x1080 (full HD)
Du kan gå direkte fra kamera (HDMI) eller via en datamaskin og maskinens skjermutgang (VGA, HDMI eller DisplayPort)
3. Projektor - oppløsning opp til 1920x1080 (full HD)
Her gjelder stort sette det samme som på en TV. Du kan gå direkte fra kamera (HDMI) eller via en datamaskin og maskinens skjermutgang (VGA, HDMI eller DisplayPort)
4. Fotoramme - oppløsning opp til 1024x768 piksler
Dette handler små skjermer med lav oppløsning (vanligvis rundt 10 tommer og maks. oppløsning på 1024x768 piksler. Jeg kan ikke se veldig gode argumenter for å bruke slike. Selv en liten bærbar datamaskin leverer bedre bilder enn slike fotorammer. Kanskje hvis de blir litt større og med høyere oppløsning (13-15 tommer og full HD?), men slik det ligger an nå blir det for dyrt.
5. Mobiltelefon
Det siste alternativer synes jeg foreløpig virker litt som en nødløsning, men også dette selvfølgelig kan fungere når man ikke har andre muligheter.

En "egen" variant av de digitale metode for å se på bilder, er å lagre dem i som bildegallerier på internett. De vanligste typene gallerier er Picasa Nettalbum og Flickr. Med disse metodene har du jo helt andre muligheter til å dele bilder med folk som holder til andre steder. Men når du bruker slike tjenester bør du bearbeide bildene dine slik at de egner seg til bruk på Internett. Ingen har lyst til å leste ned mange bildefiler på 10 megabyte og oppover. Det er også unødvendig å sende for store filer på nettet, i og med at du aldri får oppleve samme grad av skarphet på en dataskjerm som i en stor papirutskrift. Du kan godt skreddersy bildene slik at en vanlig dataskjerm kan vise hele bildet uten scrolling (f.eks. 1000x667 - dette er størrelsen jeg har brukt på Picasa Nettalbum).
NB! Picasa Nettalbum kan også brukes som sikkerhetslagring på nettet. 2GB får du gratis, men for f.eks. 50 USD pr. år får du 5GB lagringsplass. Selvfølgelig kan du kjøpe en 500GB harddisk for samme prisen, men da har du fortsatt ikke at lager utenfor husets 4 vegger i tilfelle f.eks. tyveri.

1. Picasa Nettalbum er et naturlig valg hvis du bruker Picasa til å sortere og redigere bildene din. Mappene og albumene dine kan du legge i nettalbum og om du gjør endringer, kan du synkronisere dem fra Picasa. Bildene i Picasa Nettalbum kan du vise som "slideshow", og legge til informasjon. Du kan velge om du vil at alle skal kunne se albumene, og noe utvalgte skal kunne se eller om albumene kun er private. NB! Du kan godt bruke Picasa Nettalbum om du ikke bruker Picasa (dvs. programmet).

Eksempel på presentasjon av bilder: Slideshow fra Picasa. Galleri via Picasa Nettalbum/Kobling til dette albumet/Legg til lysbildeframvisning/Velg størrelse på bildegalleriet/kopier koden inn på bloggen din.
2. Flickr er en mye brukt metode for å dele bilder på Internett - kan skje den mest brukte? Funksjonene er mye det samme som hos Picasa Nettalbum. Registrer deg (her er det Yahoo og ikke Google), last opp bilder og velg hvor private de skal være. Også her kan du velge å la "seerne" kommentere bildene dine.
3. Blogging. Du kan også bruke bloggeverktøy til å vise bildene din. Veldig mange blogger består for en stor del av bilder. De fleste fotografer har egne bildeblogger som de oppdaterer ofte, pluss andre mer statiske hjemmesider. Det du er inne på nå er jo egentlig en bildeblogg. Legg merke til hvordan det går an å kombinere bloggen og Picasa Nettalbum.
4. Facebook . Ingen nærmere beskrivelse her. De fleste bildene på Facebook er av privat karakter.
5. Har du en mobiltelefon med Android Operativsystem, kan du lett legge bildene dine over til album på Picasa.

De siste alternativene handler om å gjøre det "gammelmåten", nemlig vise bildene på papir. Men opplevelsen bør kunne være like god, eller kanskje bedre, enn når du viser dem på skjerm. Gode fotoskrivere serverer bilder som kan være mye skarpere enn de samme på en dataskjerm/TV. Og selv meget gode fotoskrivere koster ikke all verden lenger. Det får du mellom 1000 og 1500 kroner.

1. Utskrift - papir
Skal utskriftene bli av skikkelig "luksus-klasse", må du kjøpe litt tykt kvalitetespapir, gjerne rundt 250 gram pr. kvadratcentimeter. Men husk å sørge for at skriveren din står riktig innstilt i forhold til papiret du bruker. Velg utskrift og velg deretter Egenskaper. Valgmulighetene er litt forskjellige fra skriver til skriver, men felles for alle er at du må gjøre noen valg her får å få best mulig utskrift.
2 Utskrift - fotobok
Ønsker du å samle flere bilder innefor samme "perm", kan bestille dem hos en fotobutikk i stedet for å lage det selv. Slike fotobutikker finner du en del av på nettet (store fotokjeder tilbyr slike).
3. Utskrift - rammer/lerret
Samme fotobutikken som jeg nevnte under forrige punkt leverer også bilder på mye annet enn vanlig papir. Vanlig bilderammer kan bestilles, men også lerret er en av de interessante mulighetene. Har du et blinkskudd i passelig oppløsning, kan dette bli riktig bra på veggen.

Som du ser er det nok av muligheter. La i alle fall ikke bildene dine ligge bortgjemt på en harddisk eller DVD. Få dem fram. Du kan jo i alle fall beundre dem selv.