Fotokurs IV: Blenderåpning og eksponering - v2.0


Hvordan eksponere riktig her? (Canon 5DII - 21mm - 15s - f13,0 - ISO800)


Som en liten intro til emnet om eksponering og blenderåpning, kan vi starte med en liten "nøtt": Hvordan skal du best eksponere kvelds- og nattbilder? Greier kameraet det selv, eller må du tre støttende til for at det skal bli riktig?

For det første: Du må bruke stativ! Det hjelper ikke med verdens beste bildestabilisator når du skal ta bilder i så svakt lys som dette.
For det andre: Velg lukkertidsautomatikk, dvs. at du velger selv blenderen. I dette tilfellet har jeg behov for en viss dybdeskarphet, så jeg har valgt f13 (men jeg hadde sannsynligvis greid meg med enda mindre blendertall). Hvis du skal ta bilder av gjenstander etc. langt bort (det kan f.eks. være månen eller stjerner) kan du gjerne prøve den største blenderen du har. Hvis kameraet velger en lukkertid som er mindre enn 30 sekunder, kan du altså bruke automatikken. Dersom det er så lite lys at du må bruke enda lenger lukkertid, er du over i manuell innstilling (M). Velg selv innstillinger og prøv deg fram.
For det tredje: Du må kanskje stille fokus manuelt. Finn knappen på objektivet, og slå denne på M (altså for manuell fokusering). Se på avstandsmåleren på objektivet og still inn der det passer. Har du muligheter til å bruke Live View (hvis du bruker speilrefleks), så bruk gjerne dette. Da kan du zoome inn og få et bedre inntrykk av om motivet er i fokus.
For det fjerde: Når du har hold på med dette i mørkeret en stund, skjønner du at du må kjøpe deg en liten lommelykt. Du er sannsynligvis ikke så kjent med alle knapper at du finner dem uten lys!
For det femte: Sjekk bildet ditt i histogrammet. Slike bilder som dette har det meste av bildepunktene trygt plassert i den mørke enden av skalaen, og så finnes det en en i den helt lyse enden (det som er nærrmest hvitt i bildet her). Pass på så ikke noe av bildet er "utbrent". Helt lyse partier får du ikke tilbake hvis du tar bilder i jpg. Hvis du tar bildene i RAW, kan du kanskje hente litt tilbake igjen. Men det er aller best at bildene er mest mulig korrekt eksponert fra start. Du kan ikke regne med å ordne alt i Lightroom eller Photoshop.
For det sjette: Hold ISO-en lav. En Canon 5DII er fortsatt et av de aller beste kameraene mht. bildestøy, men også dette kameraet får utfordringer når eksponeringen er såpass lang som dette. Dårlig med lys og lange eksponeringer gir mye støy i bilder. Det gjør også høye ISO-verdier. Men når lyset er dårlig må du gå opp i eksponeringstid eller ISO-verdi (med samme blender), hvis du skal eksponere riktig.
For det sjuende: Bruk fjernutløser eller selvutløser for å forhindre at du skaper bevegelsesuskarphet.

Så svaret på spørsmålet lenger opp er: Du må sannsynligvis tre støttende til selv. Her er det litt vanskelig å være kamera.
Blenderen
Stort blender-tall gir liten blenderåpning. Minste blenderåpning vil oftest ha betegnelsen f22. Blenderen i et kamera er sammensatt av et antall lameller som til sammen kan åpne og lukke for lysgjennomstrømming fra optikken til sensoren (tidligere film). Den brukes til å gi rett lysmengde og riktig eksponering. Sensoren skal ha nemlig ha akkurat korrekt lysmengde, og ikke for mye eller lite lys

Kameraet har jo en mikroprosessor eller flere, som holder orden på kalkulasjonene mht. eksponering. Så stort sett er det all grunn til å bare lystre kameraets befalinger. Og foreløpig gjør vi for enkelthets skyld akkurat det.

Så stor er forskjellen i dybdeskarphet mellom stor og liten blenderåpning.
Men blenderåpningen kan i tillegg til å sørge for riktig lysmengde også være et kreativt verktøy. Som det går fram i bildet ovenfor, vil blenderen bestemme hvor stor dybdeskarphet det skal være i bildet. Stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet, og liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet (det vil si at et stort område fra forgrunnen  til bakgrunnen i bildet blir skarpt). Denne effekten er kraftigere jo større sensoren er. Hvis du har et kompaktkamera med liten sensor (eller kanskje et mobilkamera) vil det faktisk være umulig å få til effekten som er vist i bildet ovenfor (dvs. høyre del av bildet). Dybdeskarpheten lar seg også påvirke av objektivets brennvidde - lang tele (200-300mm og lengre) gir mindre dybdeskarphet enn f.eks. et normalobjektiv på 50mm. Mer om objektiver og brennvidder finner du i del 8 (tilleggsutstyr).

Eksempel på at vi ønsker stor dybdeskarphet - Kvanne. (Canon 5D - 23mm - 1/30s - f13 - ISO200)





Men er det ikke viktig at hele bildet er skarpt, spør du kanskje? Jo, det kan det være i noen sammenhenger. Spesielt er dybdeskarpheten viktig ved landskapsfotografering, hvor vi satser på en skarp og interessant forgrunn, samtidig som vi vil ha skarp bakgrunn (se eksemplet ovenfor - her vil det være et poeng at vi ser ferga i det fjerne). Men ofte ønsker vi å ha en utydelig bakgrunn, for at ikke hovedmotivet skal forstyrres av (se eksemplet nedenfor).

Eksempel på hvor vi ønsker utydelig bakgrunn. (Canon 7D - 135mm - 1/2500s - f/2,5 -  ISO200)






Når blenderåpningen er stor (f.eks. 2,8 - 4) kan det tenkes at optikken ikke greier å yte sitt beste. Typisk er at skarphet, kontrast og farger blir noe dårligere på de største blenderåpningene. Så hvis du ikke har investert i det aller dyreste utstyret, kan det være greit å holde seg unna de ekstreme verdiene. De fleste objektiver yter sitt aller beste i området f/8 - f/13.

Det varierer fra objektiv til objektiv hvor stor den største blenderåpningen er. Som regel kan vi si at koster å kjøpe seg stor blenderåpning. Her er et eksempel: Canon 50mm/1,8 - kr. 759,-, Canon 50mm/1,4 - kr. 2894,- og Canon 50mm/1,2 - kr. 13990,- (priser fra www.japanphoto.no). Men man kan jo spørre om det er verdt det.

De fenomenene jeg har beskrevet ovenfor, er rett og slett resultat av at lyset oppfører seg slik som det gjør. Med utspekulerte linser i objektiver forsøker produsentene å lage perfekte objektiver. Og det greier de nesten av og til, men til meget høye priser. Så vanlige "dødelige" må lære seg å kjenne styrkene svakhetene ved utstyret de har, og forholde seg til dette. Sett deg som mål at du skal ta så gode bilder som utstyret greier, og når det gjelder systemkameraer blir det ofte veldig bra!

Det er altså viktig å kunne bruke blenderåpningen kreativt i tillegg til at du bruker blenderen til få riktig eksponering. Av og til må du åpne blenderen mer for å få mer lys inn på sensoren, og av og til må du begrense lystilgangen. Dette tar kameraet seg av. Men du kan ta valget hvilken blender som passer best for anledningen, så velger kameraet riktig lukkertid.

I eksemplet ovenfor (epleblomsten) har jeg valgt blender 2,5. Jeg har valgt blenderprioritet (Av hos Canon)  på kameraet, og da er det altså jeg som bestemmer hvor stor blenderen skal være. Her passer det med en stor blender, i dette tilfellet 2,5. Objektivet brukt her er et Canon 135 mm/2,0. Lukkertida blir 1/2500 s, som er nesten veldig kort. Stor blenderåpning og mye lys er årsakene til den korte lukkertida. Og du kan se resultatet: Bakgrunnen er nesten helt jevnt farget grønn. Faren med for stor blenderåpning er naturlig nok at en for lite område blir skarpt. da blir det veldig viktig å kunne velge ut hvilke deler av bildet som skal være skarpest. Lær deg å flytte på fokuspunkter relativt raskt!