Fotokurs I: Hvorfor fotografere?

Sein kveldssol i Stangvik. (Canon 5D - 20mm - 1/30s - f13 - ISO200)

I løpet av mars måned kommer jeg til å legge ut et nylaget grunnleggende fotokurs. Innholdet vil først og fremst dreie seg om å lære seg grunnleggende bruk av et helt vanlig speilreflekskamera. Men den aller første delen av kurset vil handle om hvorfor vi fotograferer.
Minner
Den mest åpenbare grunnen til å fotografere er å ta vare på minner. Det kan være f.eks. barn, familiære store anledninger eller reiser. Nå har alle kamera, og det aller meste blir dokumentert og lagt i minneboka. Men fotoalbumet har endret seg. De fleste nye fotoalbumene finnes internett, også her er det lett å dele bildene med andre. På internett kan man også enkelt kommentere andres bilder. Oftest setter vi ikke voldsomme kvalitetskrav til slike bilder. En bilde av et lekende barn behøver ikke være komponert perfekt for å fungere som et godt minne. Trenger du fotokurs for å fylle minneboka? Nei, egentlig ikke. Men det er absolutt ikke en ulempe å kunne vurdere lysforholdene, sørge for skarpe bilder eller bruke blits for å ta bedre "minnebilder". Så også de som først og fremst skal ta slike bilder, kan ha utbytte av å følge kurset videre.
Dokumentering
Her finner vi først og fremt mer profesjonell fotografering. Ikke det at alle bildene blir tatt av profesjonelle fotografer, men at bildene blir brukt i profesjonelle sammenhenger. Og da mener jeg business eller seriøs hobby. Kategorien inkluderer f.eks. avisfotografering, reklame og produktfotografering. De fleste av disse fotografene har den skoleringen som trengs. Men skal du f.eks. selge bilen din eller hytta di, lønner det seg å ha gode bilder for å tiltrekke mulige kjøpere. Kvaliteten bør i denne kategorien jevnt over være høyere enn i "minneboka", så sørg for å bli kjent med kameraet og dets fordeler og eventuelle ulemper.
Fotoglede
En litt mer uklar grunn til å fotografere. Denne gleden kan dreie seg om å bruke fotoutstyret (at man kanskje lar seg fascinere av teknologien og muligheten det gir), gleden ved å ta bilder og se dem igjen på en skjerm/TV i stua eller at du har en kunstnerisk åre som du forsker ut ved å ta bilder. Lysten til å fotografere er sentral her. Hvis lysten til å fotografere kanskje også handler om å utforske både kamera og bildemediet, så heng på. Ofte tenker man slik at hvis det blir for teoretisk så forsvinner gleden. Bare tull! En liten dæsj teori, og det blir enda artigere.
Naturopplevelser
Mange liker å ferdes i naturen. Og det er en opplagt sak at man tar med seg mengde inntrykk hjem igjen. Men ønsker du å ha mer inntrykk enn bare det du samler i hodet ditt, bør du ta bilder (eller filme). Bildene vil aldri kunne konkurrere med inntrykket av å virkelig være der, men bilder sammen med hukommelsen/følelsen kan gi uslåelige minner. I samme kategori kan vi også ta med opplevelser fra andre miljøer enn naturen. Mange tar seg turer til urbane strøk, og her gjelder selvfølgelig det samme - men i helt andre omgivelser.

Alle disse grunnene (og sikkert flere) er svært gode grunner til å skaffe seg kamera og fotografere. Stadig flere skaffer seg forholdsvis avanserte kameraer, enten speilreflekskameraer, speilløse systemkameraer eller avanserte kompaktkameraer. Mange har også enklere kompaktkameraer. Kurset er i noe mindre grad treffende for de enkleste kameraene, da de rett og slett ikke har de mulighetene som de mer avanserte har. Men noen av punktene må vi kalle allmenngyldige, uansett kameratype.

Det svenske fotomagasinet Kamera & Bild har spurt 13 fotolaboratorier hva som er de vanligste motivene blant bildene de får inn. Svarene er ikke sensasjonelle. Nr. 1 - barn, nr. 2 - husdyr, nr. 3 - ferie/reiser, nr. 4 - familie/slekt og nr. 5 - natur. Når vi da regner barn som familie, husdyr som "nesten" familie og feriebildene nesten alltid inneholder familiemedlemmer, blir konklusjonen at våre bilder egentlig handler om familie og litt natur.