Blåtimen i retning Sæterlia i Surnadal. (Canon 5DII, 24mm, 1/40s, f2,8, ISO 1600) |
Utnytt gjerne blåtimen nå om vinteren. Den blå timen er perioden fra det øyeblikk sola forsvinner, til det blir så mørkt at du kan kalle himmelen svart. Himmelen vil i denne timen (cirka) være dominert av lekre blåtoner (stadig mørkere), og den vil i begynnelsen vise en overgang blåtoner til rød-orange i området hvor sola gikk ned. Blåtimen kan utnyttes hele året, men er kanskje aller flottest om vinteren. Da kan man utnytte fargene til å utheve snøen og kulda. Kan du fylle på med kunstig lys i tillegg, oftest lys fra bygninger - eventuelt fra gatelys eller biler (i urbane strøk), vil du få fine fargekontraster i bildene dine.
Om bildet kan det legges til følgende kommentar: Blenderåpningen er kun 2,8, og dette gjør det umulig å få til særlig dybdeskarphet. Grunnen til valget av blender var at bildet måtte tas med håndholdt kamera (stativet var ikke med), og at jeg måtte ha en lukkertid som var akseptabel. Men bildet er ikke helt skarpt, noe du kanskje også i denne størrelsen kan ane av lysene i bakgrunnen.
Det første eksemplet er et godt eksempel på et blåtime-bilde. Himmelen er enda forholdsvis lys blå. Kontrasten til lys fra hus og gatelys er tydelig. Det gule lyset fra gatelyset her, har fått en ekstra rødlig farge. Rødfargen var tydelig i originalen, og jeg har ikke gått inn for å fjerne den litt kunstige fargen. Det kaller vi kunstnerisk frihet. Dessuten er det litt farge igjen fra solnedgangen i horisonten. Dette gir en ekstra fin fargeeffekt.
Blåtimen i retning Østbødalen i Surnadal kommune. (Canon 5DII, 24mm, 1/25s, f9, ISO 1600) |
Det andre bildet har derimot ikke andre farger å spille på enn blåfargen. Månen er synlig, men gir oss svært lite farge. Noe lys fra billykter finnes i forgrunnen. Om dette er en god eller dårlig idé, kan sikkert diskuteres. Hvis fargene i bildet ikke er optimale, kan du godt tenke litt ekstra over komposisjonen for å få til et minneverdig bilde. Stikkordene her er forgrunn/bakgrunn og linjer i bildet. I dette eksemplet bruker jeg både lyset fra bilen og treet til høyre som tydelig forgrunn, samt at linjene i bildet leder øyet mot høyre del av bildet. Og der, omtrent 2/3 til høyre i bildet, ser vi "porten" til Østbødalen. Fjell, skyer og vei leder blikket som dette punktet. Jeg skulle gjerne ha plassert månen på et litt annet sted, men slike ting må planlegges nøye.
NB! Bildene er veldig lite behandlet i bildebehandlingsprogram. Kun konvertering fra raw-filer til jpg, og litt oppskarping. Poenget var å få fram de fargene som et kamera produserer, og som du ikke behøver å være Photoshop-kunstner for å få til. Dette greier alle. Men bruk stativ!
Lykke til!