Månen i Surnadal lørdag 20. november 15.30

Du behøver ikke teleskop for å ta en god kikk på månen. Et skarpt teleobjektiv holder. (Canon 7D - 280mm - 1/8s - f18 - ISO100)
Veldig nær fullmåne i Surnadal. Bildet er tatt fra Skeisnebba ca. en halv time etter at sola gikk ned. Du må bruke stativ (selvfølgelig) og eksponere etter lyset fra månen. Hvis du får med mer enn månen på bildet, blir resten ganske mørkt. Men det er sannsynligvis OK.
Det er bedre å bruke en ikke for lang zoom (opp til 300 mm) som er skarp, enn å presse f.eks. en superzoom til det ytterste. Prioriter at månen blir tegnet så skarpt som mulig. Objektiver som presterer 15-20 ganger zoom er sjelden særlig skarp i "ytterpunktene". Men prøv deg fram.
Bruk også så lav ISO-verdi som du kan. Da kan du i alle fall justere skarpheten i bildet en smule. Med mye støy i bildet, vil høyere skarphet kanskje ødelegge bildet.
I dette tilfellet bruker jeg en liten blenderåpning for å få trærne i forgrunnen til å være maksimalt skarpe i tillegg til månen. Tar du bilder bare av månen, kan du bruke en større blenderåpning. Men velg ikke optikkens største blenderåpning. Hvis du ikke er lykkelig eier av ualminnelig skarp (og ualminnelig dyr) optikk, må du flytte blenderen minst et par hele blendertrinn fra største åpning - fra 4 til 8 eller fra 5,6 til 11. Dermed er du så noenlunde sikret at optikken din yter det beste den er i stand til.