Årets siste høstbilder?

Elv renner rolig (?) gjennom høstlandskap. (Canon 5D - 21mm - 2,5s - f22 - ISO100)
Det er lite løv igjen på trærne, og løvet som allerede har falt ned på bakken mister fort de friske fargene det hadde. Skal du ta flere gode høstbilder i år, må det skje snart. Dette bildet ble tatt torsdag 28. oktober.
På dette bildet er det ikke brukt effekter av noe slag, selv om det kanskje ser slik ut (det er heller ikke en skummel ny form for vannforurensing).
Hvordan skal du få til slike bilder?

1. Finn en passelig bekk/elv. (Man kan selvfølgelig også bruke sjøen og rolige bølger.)
2. Plasser kameraet på stativ. Bruk fjernutløser eller evt. kameraets innebygde selvutløser. Poenget er at du skal holdene "labbene unna". Du skal nemlig bruke ganske lange lukkertider, og må unngå rystelser og uskarpe bilder. Har du ikke med deg stativ, sett kameraet på en stein, stubbe eller liknende.
3. Still inn en lav ISO-verdi, dvs. ISO64/ISO100/ISO200. Slik får du minst mulig støy i bildene.
4. Still bildene inn på blenderprioritert automatikk. Bruk liten blenderåpning - fra f=14 og mindre (større tall).
5. Pass på så lukkertiden blir passelig lang. Prøv ulike lukkertider fra 1/10 sek til 2-3 sek, og finn du ut hvor mye av denne effekten som er passelig for deg.

Hvis du vil ha rennende vann uten slik effekt (dvs. at du vil "fryse" vannet), må du bruke mye kortere lukkertider.

Men hva om det er så mye lys at du ikke får til lange nok lukkertider? Prøv først minst mulig blenderåpning, slik at du må bruke lengre lukkertider for å få riktig eksponering. Ellers: Bruk filter. Jeg anbefaler at du alltid har med deg et polarisasjonsfilter. Dette filteret "stjeler" lys (ofte et problem, men ikke i slike situasjoner), og du vil nå lengre lukkertider med samme blenderåpning. En tilleggseffekt er mer mettede farger og mindre reflekser i vannet.

Lykke til!