Oppdatert: Apple iPad vs. Asus Transformer Pad

Hard duell: iPad (til venstre) mot Transformer
Det har vært sagt og skrevet mye om nettbrett det siste året. iPad satte standarden, og mange produsenter har fulgt opp med liknende varer. Nettbrettene har sine styrker og svakheter, men felles for dem alle er at det  neppe er fotografens behov som er satt i høysetet av produsentene. Likevel ønsker mange å kunne benytte seg av nettbrett til å ta bilder (tvilsomt), behandle bilder (kanskje), lagre bilder (etter behov), vise fram bilder (absolutt) og dele bilder (meget aktuelt). De neste dagene vil bli viet vurdering av ulike aspekter ved disse forholsvis nye maskinene. Kan de berike og/eller forenkle hverdagen for en fotograf - profesjonelle eller amatør?

De som allerede har satt seg litt inn i hva disse små datamaskinene inneholder, har sikkert lagt merke til at iPad hører til Apple, og den kjører dermed på Apples egget operativsystem - akkurat nå iOS 5. Asus Transformer Pad hører til en helt annen "verden" - det kjører på Googles Android-system. Det nyeste kalles Android 4. Dette er årsaken til at disse maskinene blir ganske ulike, selv prinsippene for bruken er mye den samme. Det handler om å håndtere trykkfølsomme skjermer, hvor forskjellige bevegelser med fingrene får ting til å skje.

Det første vi skal se på er hvor gode bilder de tar selv, og hvor lett det er å sende bildene videre til andre personer, publiseringssteder og maskiner/harddisker. Det er vel lite realistisk å tenke seg at dette blir ditt foretrukne fotoapparat, men i løpet av denne delen får vi også testet hvor lett det er å spre bildene til andre. Og dette vil alltid være veldig viktig.

Les mer!

Del 1 - Bildekvalitet i eget kamera
Bilder tatt av samme motiv fra samme ståsted  og med akkurat samme lysforhold.
Ovenfor ser du en del av enn serie sammenliknende bilder jeg tok med nettbrettenes kameraer. Til sammenlikning brukte jeg også en Samsung Galaxy SII (mobiltelefon). Her får du en overikt over noen av de såkalte EXIF-data, eller bakgrunnsdata om bildene.

iPad - 2592x1936 piksler (5mp) - 1/320s - f2,4 - ISO80
Samsung - 3264x2448 piksler (8mp) - 1/229s - f2,65 - ISO32
Asus -  3264x2448 piksler (8mp) - 1/400s - f2,2 - ISO50

Vurdering
iPad tar bilder tilsvarende 35 mm i småbildeformatet. Samsung og Asus har noe bredere utsnitt. Dette er av og til en betydelig fordel. Likevel: iPad tar de beste bildene. Bildene er skarpere, har noe bedre kontrast og renere og finere farger. Særlig er rødfargen mye bedre. Se på det norske flagget i skiltet, og du ser hva jeg mener. Lukkertidene er korte, svært kort i Asus' tilfelle. Så forskjellene i skarphet har ikke noe å gjøre med ev. skjelvende hender.Det blir påstått at kameraet i iPad-en er hentet fra iPhone. Det kan nok være riktig, for kameraet i iPhone er riktig bra. Samsung og Asus har samme antall piksler, noe som kan gi oss mistanker om at det er snakk om samme sensor. Men 8 megapiksler slår altså ikke 5 megapiksler. Samsung slår Asus såvidt, selv om eksponeringen er noe for lys.

Apple iPad (versjon 3) - karakter 4
Asus Transformer - karakter 3

Del 2 - Dele bilder med andre
Dette et viktig poeng for fotografen av flere grunner. For det første kan det tenkes at ha/hun vil flytte bilder fra nettbrettet til en annen datamaskin. På datamaskinen kan bildene behandles med programmer som du kanskje ikke har tilgang til i nettbrettet. Det er også mulig at du ønsker å flytte bilder fra datamaskinen din til nettbrettet. En litt krevende og ambisiøs fotograf vil gjerne at slike flyttingen av bilder skal skje uten stort besvær. Er det mulig å bruke minnekort eller harddisker til dette? For det andre vil fotografen kanskje legge bilder på Facebook eller bildenettsteder som Flickr. Dette bør være mulig med enkle midler med nettbrettet. Og for det tredje ønsker vi at det skal være direkte utskriftsmuligheter fra nettbrettet.

1. Flytting av bilder mellom nettbrett/datamaskiner
Jeg tar for meg iPad først, og vurderer de punktene jeg nevnte ovenfor.
Bildene som ligger på datamaskinen finner du ved å bruke bildeprogrammene. Standardprogrammet heter "Bilder". Dette har nokså begrenset funksjonalitet. Jeg går ut fra at iPad-brukeren legger ut kr. 35,- og kjøper iPhoto med en gang. Her får du muligheter til mer avansert bildebehandling i iPad-en, samt klart bedre muligheter til å "spre" bildene dine. Følgende alternativer finnes: Dagbok, Kamerarull, i Tunes, Epost, Overfør, Skriv ut, Twitter, Flickr og Facebook. For flytting av bilder er det mest realistisk med bruk av epost. Men å bruke epost til å flytte bilder er rett og slett tungvint, og fyller dessuten opp postkasser med mengder av megabytes. Det er likevel håp for fotografen. Du kan bruke Dropbox (Dropbox er en tjeneste hvor du får 2GB gratis lagring), men du må gå via programmet for å bruke denne. Start Dropbox (du må laste ned Dropbox-appen), velg Uploads og send bilder (eller videoer) til den mappen du ønsker. Denne muligheten redder iPad fra et klart tap i denne runden av duellen.
Men hva med flytting til iPad-en? Her kan du selvfølgelig bruke de samme mulighetene, bare andre veien. Epost eller Dropbox (eller andre liknende tjenester/programmer). Åpne Dropbox-appen, velg bildet du vil ha overført, klikk på overførings-symbolet øverst til høyre og velg "Save Photo". Bildet finner du igjen i appene "Bilder" og "iPhoto".
Innebygd i Bilder og iPhoto finner du også muligheten til å dele bilder med "Bildestrøm". Dette organiseres via iCloud. Legger du bilder i denne "mappen" finner du dem igjen i alle både iPad, iPhone og Mac. Sørg bare for at Bildestrøm er slått på i alle enhetene (og så må du ha aktivert iCloud, naturligvis). Også på PC finner du bildene i en egen mappe. Sjekk ut Kontrollpanelet/iCloud for å finne stien til mappen.
Konklusjonen er at iPad fungerer ganske godt til dette, dette selvfølgelig fordi jeg har app-er som gjør jobben. Men hva var vel iPad uten apper?
Dropbox anbefales i alle fall! For fotografen vil en slik tjeneste være nærmest uunnværlig. For en rutinert datamann som meg (vant til Windows og Utforskeren gjennom mange år), er det litt plagsom å ikke vite hvor ting egentlig havner hen. Men det må man bare leve med. Med Dropbox har du forsatt kontroll, men mapper og det hele. Og med Dropbox synkroniserer du mappene med andre enheter du bruker, enten det nå er Windows- eller Mac-maskiner.
Det er ikke mulig å bruke minnekort til iPad. Du kan heller ikke regne med å kunne kople til en USB-harddisk sånn uten videre (kanskje via Camera Connection Kit?).

Asus Transformer slår hardt tilbake i denne kategorien. Bildene du tar, finner du med en app som heter "Galleri". Finn fram et album kalt "Camera", og ta fram de bildene du ønsker å sende til en annen datamaskin (eller ev. mellomlagring et sted - gjerne i "skyen"). Øverst til høyre i appen finner du et symbol som betyr deling av bilder. Her har du et fint knippe med muligheter: Dropbox (jeg har installert en Dropbox-app her også), WebStorage (registrer deg hos Asus og du får 2GB gratis lagring i "skyen"), Google Docs, Bluetooth, Picasa, Google+, Gmail og Evernote (enda en vanlig app). Installerer du apper for Facebook og/eller Twitter dukker også disse opp på lista. Den sist bruke overføringsmetoden vises ved siden av det nevnte symbolet. Kjekt! Her synes jeg at Transformer traff mine behov veldig bra.
Så litt om "orientering". Asus Transformer kommer standard med en filbehandler kalt "My Storage". Transformer kan ta i mot Micro SD-kort. Disse kommer i størrelser opp til 64 GB, og kan altså utvide lagringsplassen på nettbrettet betydelig.

Vurdering
Asus Transformer tar innersvingen på iPad her, av den enkle grunn av at appene du installerer dukker opp som valgmuligheter i Galleri-appen. Dessuten har Asus 2 GB fungerende lagringsplass meget lett tilgjengelig. Apple har sin iCloud, men den synes jeg foreløpig ikke fungerer bra nok. Men utvidelse av lagringsplassen for Transformeren i tillegg, er det altså ingen tvil. Her er iPad ikke fotografens beste venn.

Apple iPad - karakter 4
Asus Transformer - karakter 5

2. Deling av bilder via sosiale nettverk og bildetjenester på internett.
Først il Asus Transformer denne gangen. Det er enkelt nok å få vist bilder med ulike apper. Men Transformeren er dårlig utstyrt med slikt fra "fabrikk". Du må nok ta deg en tur til Play Butikk (tidligere Android Market) og hente ned appene du trenger. Men du finner sannsynligvis det du trenger uten å legge ut særlig mye penger. Ofte er det nok med gratis-apper. Med f.eks. Friendcaster (Facebook-app), FlickrCompanion, PicasaTool og Blogger-droid legger du bildene ut og velger om de skal være "offentlige" eller private. Ved å betale en beskjeden sum, kan man ofte kjøpe til funksjonalitet (eller ev. fjerne annonser).
Du har alltids muligheten til å bruke nettleseren også, slik som jeg antar du har gjort tidligere. Dette er ofte en bedre løsning, men du kan altså meget godt greie deg med et nettbrett (eller ev. en mobiltelefon).
Det er ofte flere apper som har samme funksjon. Orienter deg litt på nettet for å få tips om hvilke som er best for deg. Hva slags funksjonalitet behøver du?

iPad har stort sett samme mulighetene. Det som mangler er app for Picasa nettalbum. Her må du bruke nettsidene til å laste opp bilder. Men igjen ser vi at Googles system i alle fall ikke har mindre muligheter enn Apples.

Vurdering
Felles med disse ordningene er at vi skal finne bildene på webben via nettleseren. Ikke bare ved å bruke apper. Dermed skal alle mulige datamaskiner (Windows, Apple, Linux), nettbrett (Apple, Android, Windows) og mobiltelefoner (Apple, Android, Windows) kunne ta del i det vi ønsker å formidle. I dette tilfellet bilder. Og det må jeg si at det legges godt til rette for.
Kanskje er Asus litt foran her også, men forskjellene er ikke så store at det gjør særlig utslag. Nøkkelen blir å finne de riktige og godt fungerende appene. Som viste seg å være litt problematisk for undertegnede. Men apper kan prøves, og ev. kastes ut igjen veldig lett.

Apple iPad - karakter 5
Asus Transformer - karakter 5

3. Bildepresentasjon - papir, skjerm, projektor, TV
Her er det ikke lett å hamle opp med Apples "vidunderlige" verden. Som vi veldig snart skal se, har Apple et knippe ess i ermet i forhold til konkurrenten(-e).
For det første har iPad (generasjon 3) et veldig bra skjerm. Ikke bare er oppløsningen utrolig høy, men den har også veldig bra fargegjengivelse og kontrast. Ingen nettbrett kan konkurrere med dette. Det skal nevnes at nyeste utgave av Asus Transformer har full HD-oppløsning (1920x1080 piksler), men iPad har altså 2048x1536 piksler. Men denne ekstra oppløsningen brukes ikke til å gjøre skrift etc mindre på skjermen, slik vi er vant til fra datamaskiner, men den brukes til å gjøre skrift og bilder synlig skarpere, men i samme størrelse!
Nok om skjermen for denne gang. Apple har også en fordel at de etterhvert har spredt en "teknologi" som kalles AirPrint. Stadig flere skrivere har muligheten til å kommunisere trådløst (over et hjemmenettverk) med datamaskiner. Litt mer problematisk har det vært med nettbrett. Men med IPad og AirPrint er det bare å velge "Skriv ut" fra iPhoto. Litt problematisk er det at man ikke kan kommunisere skikkelig med "skriverdriveren", slik at innstillingene bli så som så. Dette passer bedre for tekstbehandling og nettsider, som skrives ut riktig bra.
Som om dette ikke er nok har også Apple Apple TV. Dette gir oss muligheter til å vise fram bilder fra iPad via den lille svarte boksen. Igjen har Apple etablert en godt fungerende teknologi, som i dette tilfellet kalles AirPlay. Det er f.eks. mulig å sende det du ser på iPad-skjermen direkte til en HD-TV.
Nett-tjenestene for bilder fungerer godt, særlig likte jeg Flickr, der bildene kan skiftes mellom med fingerbevegelser, slik som vi nå har blitt vant til (velg Actions og View Slideshow).
Apple er litt sære mht. tilkoblinger. Men mye kan ordnes med de rette overgangene. Noen ekstra hundrelapper blir det dog til sammen, som kanskje kan være en kilde til litt irritasjon.

Asus Transformer kan selvfølgelig vise bilder på internett via nettsider. Men i mitt tilfelle får jeg problemer med å vise "slideshow" i Flickr. Jeg får beskjed om at Flash Player må være installert. Dette har jeg selvfølgelig gjort, men det fungerer ikke likevel. Enda merkeligere blir dette, når iPad kjører slideshowene helt greit, faktisk uten å bruk Flash Player i det hele tatt! Som (kanskje) kjent, finnes det ingen Flash versjon for iOS. Det er mulig problemet med Asus Transformer kan løses, men i skrivende stund er det like aktuelt å bruke tid på dette. Vi er bortskjemt med at ting virker på Apples operativsystemer, og det kan være litt "skummelt" for Android hvis det dukker opp mange slike problemer. Jeg kan ikke si at det var mange problemer i løpet av testperioden, men hvis det var problemer, så var det utelukkende Asus Transformer som produserte dem.

Til slutt noen ord om Google Cloud Print. Dette er en teknologi som skal gi deg muligheten til å skrive ut fra alle enheter (datamaskin, nettbrett, mobil) til skrivere tilkoplet "nettskyen". Det er mulig å bestille utskrifter fra en del apper og nettsider, f.eks. Picasa og Google Docs. Jeg har nettopp kjøpt en Canon Pixma MG 6250, som er både trådløs og har muligheter for utskrifter fra nettbrett. Men hvis man innbiller seg at alt virker fra oppstart, tar man feil. Paradokset er at det i teorien er så lettvint med trådløst tilkobling, men det viser seg at det er tildels betydelig mer komplisert å få enhetene til å snakke med hverandre. Først må du finne serienummeret (og hvor er det?), skriveren registreres (etter vellykket og mer tungvint installasjon, naturligvis), så må skriveren tilkobles med USB pga. at at firmware er for gammel (dette finner man ut ved å skrive ut en dysetest (og dette må du på nettet for å finne). Så gjenstår det noen flere punkter, og jeg er ikke sikker på om jeg noen gang orker å fortsette. Dette er for tungvint og vanskelig for de fleste, tror jeg. Så i utgangspunktet ser det lett ut, men det er det altså ikke. Til sammenlikning: AirPrint virket med en gang!

Vurdering
Her er det klar seier for iPad - ingen tvil.

Apple iPad - karakter 6
Asus Transformer - karakter 4

Del 3. Brukeropplevelsen
Nå har jeg brukt både Apple iPad og Asus Transformer noen uker. Transformeren fungerer godt. Skjermen er ok, og jeg får gjort det aller meste. Jeg har enda ikke fått til utskrift, men det blir kanskje en gang i framtiden. Bortsett den manglende utskriften, kommuniserer Transformer bra. Den har plass for et MicroSD-kort, som øker lagringsplassen. Du får også med en filbehandler, slik at du kan ha oversikt over filene på nettbrettet ditt. En trivelig sak for en gammel Utforsker-bruker. Nettbrettet er litt treg i responsen av og til, slik at jeg må trykke flere ganger for å få respons. Dette kan være litt irriterende.

Apple iPad er et hestehode foran på noen viktige punkter. At det har et bedre kamera (på baksiden), er vel neppe det viktigste for brukeropplevelsen. Det blir neppe noen fotosafarier med nettbrett av noe slag. Men i tilfelle absolutt krise, rekker det fint. Den flotte skjermen er nevnt, ikke bare er det flott å se på, den reagerer også på det minste vink. Appene til Apple er stort sett bedre (og lekrere) å arbeide med enn Android-appene. Noe av dette pga. at Android-appene også skal fungere på mobiltelefoner. I Apple Store er det lagt opp til et klart skille mellom iPad-apper og iPhone-apper. I løpet av testen virket absolutt alt av det jeg testet med iPad. Asus Transformer kan ikke skryte av det et samme.

Her du litt ekstra med penger, er det gode muligheter til å kjøpe mye tilleggsdingser for iPad. Både iPhone og iPad kan brukes som lydsenter. Men da er vi vel over på en annen historie.....


Apple iPad - karakter 5
Asus Transformer - karakter 4


Snittkarakter for Apple iPad: 4,8
Snittkarakter for Asus Transformer: 4,2

Jeg kom ble svett, og dett var dett!