Panoramabilder

Panorama Sunndalsfjorden - klikk for større bilde. (Canon 20D - 18mm - 1/50s - f13 - ISO200)
Bilder kan formidles i mange formater. Personlig har jeg spesielt sansen for ulike brede formater, gjerne også kalt panoramabilder. Bredden på slike bilder kan variere svært mye, men felles for dem er at vi får presentert en bildebredde som svarer mer til det vi ser med øynene våre. Det er kanskje derfor mange synes slike bilder virker tiltalende, og kanskje også naturlige. Men ofte kan ulike breddeformat være svært praktiske fordi bildene får med seg mye informasjon. Ofte møter vi motiver som egner seg godt for slike bilder, særlig landskapsbilder, som brer seg utover i bredden og ikke i høyden.

Nye TV-skjermer har forholdsvis "bredt" format, men absolutt ikke panoramaformat. Likevel har TV-en forholdsvis bredere format enn et vanlig kamera. Digitale kamera har ofte formatet 4:3 (1,3:1), altså f.eks. 4000 piksler i bredden og 3000 piksler i høyden. Dette er samme mål (forholdsvis) som vanlig foto-film (36x24mm). Speilreflekskameraer fra Canon har bruker forholdetc1,5:1. En TV med full HD kan vise 1920x1080 piksler, altså et forhold på 1,8:1. Med andre ord kan vi slett ikke si at vanlige kameraer gir oss bilder i særlig breddeformat, og slett ikke panoramabilder.

Panoramabilde fra utsikten, Surnadal - klikk for større bilde. (Canon 20D - 23mm - 1/60s - f11 - ISO100)
Så hvordan lage panoramabilder? Det kan finnes 3 veier til målet, avhengig av kamera.
1. Ta bilder i normalt format, og beskjær dem til panoramabilder i ettertid. Skal du gjøre det, og beholde et noenlunde høyt pikseltall, må du ha litt å gå på. Høy oppløsning er i utgangspunktet ønskelig, og kanskje nødvendig, hvis du skal skjære mye og samtidig bruke bildet i stor utskrift.
2. Bruke kameraets innebygde panoramafunksjon til å lage panoramabilder. Sjekk om kameraet ditt har denne muligheten. Og sjekk om dette gir bra nok kvalitet. Overgangene mellom bildene må være "usynlige", noe som av og til kan være en stor utfordring for programvaren.
3. Ta bilder og overlat "sammensyingen" til en datamaskin. Ofte kan det være et program for å lage panoramabilder i programsamlingen du fikk med da du kjøpte kameraet. Canon legger med et program som heter PhotoStitch (finnes i PhotoBrowser), andre merker har sikkert liknende programmer. Når du tar bildene må du sørge for å holde kameraet på samme høydenivå og vannrett. Det skal være en viss overlapping mellom bildene, slik at programvaren finner fram til felles punkter i begge bildene.

Det øverste bildet viser en karakteristisk egenskap hos panoramabilder. På grunn av den ofte overlegne effekten av bredde, er det ikke samme behov for en forgrunn. Bildet blir ikke nødvendigvis "kjedelig" likevel. Dette bildet er sammensatt av to enkeltbilder, i formatet 2,5:1. På grunn av breddeformatet legges det også ofte vekt på en spennende himmel i form av interessante skyformasjoner.

Bilde nr. 2 (Surnadal) er sammensatt av to bilder, i formatet 2,9:1 Jeg har to bilder til på lager, men problemer med et enda bredere bilde, er at det blir vanskeligere å vise det fram. Og her kommer vi til hovedargumentet mot ekstreme breddeformater. Skal du skrive dem ut i stor størrelse - helst med full høyde, må du ha tilgang til avansert skriverutstyr (må kunne skrive fra papirrull). På skjerm blir det veldig smalt hvis du skal se hele bredden.

En fordel ved å sette sammen flere bildet til ett bilde, er at du ikke er så avhengig av vindvinkelobjektiver til brede landskapsbilder. Ulemper er at det kan bli utfordringer med ulik eksponering på bildene og problemer med mørke hjørner. Med de beste panoramaprogrammene er flinke til å håndtere dette, men dette er ganske tunge prosesser, så det er kjekt å ha en noenlunde kraftig datamaskin.

Forslag til programmer (jeg kan ikke gå god for at alle disse skal være like enkle å bruke):
Gratis: PhotoStitch (med Canon), Panorama Perfect Lite, Hugin
Betalingsprogrammer: Photomerge (med Photoshop CSx/Elements), Panorama Maker, Panorama Factory, AutoStitch/Autopano. Se gjerne på galleriene hvor AutoStitch er brukt: http://cvlab.epfl.ch/~brown/panogallery/panogallery.html