Høstfarger

En lønn har sådd seg på en relativt håpløs plass. Men bra for fotografen. (Canon 5D - 17mm - 1/50s - f7,1 - ISO200)
De siste ukene har vært glimrende for en fotograf på jakt etter høstfarger. Allerede i starten av september begynte det å bli farger i fjellet, og nå har det pågått en måned. Og i skrivende stund er det enda gule, orange og røde farger på trærne. Så gode forhold er det ikke hvert år. Sammenliknet med høsten 2009 har det vært glimrende.
Litt sent, kanskje, men her har du altså noen tips for å fange høstfargene:
1. Bruk det lave lyset til din fordel - morgen eller kveld er de beste tidene på døgnet.
2. Solnedgangen er mye tidligere nå, så hvis du er ute ved havet - benytt anledningen til å ta noen bilder av solnedgangen. Men bruk gjerne også lyset like etter solen har gått ned (se toppbildet).
Bruk av motlys. Nesten ingen reflekser når man delvis "gjemmer" sola. (Canon 5D - 17mm - 1/50s - f20 - ISO200)
3. Når sola står lavt kan du prøve å ta bilder mot sola. Dette går sjelden bra hvis sola står for høyt på himmelen. Noen  reflekser i linsa kan du leve med, og noen reflekser kan du kanskje fjerne i et bildebehandlingsprogram.
4. Prøv å gjemme sola delvis bak trær eller kvister og løv på trær. Så lenge det er løv igjen på trærne, kan du få sola til å stråle ut mellom bladene. et store poenget er at motlyset gjør at de gule, orange og grønne fargene lyser opp i bildet (se bildet fra Tingvoll).
5. Fargene blått mot gult/orange er en sikker vinner. Hvis du vil ha sterkere farger enn kameraet ditt gir deg til vanlig har du noen alternativer: a. Sjekk om du kan stille inn kraftigere farger i kameaet. b. Kjøp et polarisasjonsfiler (polafilter) - beste effekt får du når du tar bilder 90 grader fra sola. c. Øk fargemetningen i et bildebehandlingsprogram. Ta gjerne bilder i raw-format - da kan du gjøre større endringer i bildet uten å ødelegge det (se bildene fra Eide og Surnadal).
Knykjen i bakgrunnen. Bruk av høstfarger og blå himmel/vann. (Canon 5D - 24mm - 1/10s - f20 - ISO200 - stativ)