Mobil som knipsekamera?

Samsung Galaxy SII i aksjon. (3,97mm - f2,65 - 1/252s - ISO 32).

Mange, i alle fall noen av dem som har besøkt disse sidene, har nok lurt på om en vanlig mobil snart har bra nok kamera til å ta vanlige bilder med. For eksempel når man er på tur, ved festlige anledninger eller andre minneverdige stunder. Svaret er et helt klart tja. Det kommer helt an på. På hva? Heng med videre, så kan du få vite mer om hva det kommer an på.

Først kan du merke deg at dataene om bildet ovenfor ikke er helt lett å bli klok på. Antall mm må omregnes via en faktor som er avhengig av sensorstørrelsen. Men bildet er klart "smalere" enn Pentax sitt, som tilsvarer 28 mm i et småbildekamera. Jeg vil anta at bildeutsnittet ligger nærmere 40 mm. Blenderen er så stor som 2,65, som er brukbart i mange sammenhenger. Hvorfor kameraet velger så stor blender, samtidig med at lukkerhastighetene er såpass kort og at ISO verdien er helt nede i 32, er selvfølgelig uforståelig. Det er ofte ulempen med helautomatikk. Du får ikke nødvendigvis de beste innstillingene!

Så mer om selve bildene. Jeg sammenlikner her 3 ulike typer kameraer:
1. Canon 5DII - fullformat speilreflekskamera - 22 megapiksler
2. Pentax W80 - 12 megapikler - vann- og støtsikkert kompaktkamera
3. Samsung Galaxy SII - mobiltelefon med 8 megapikslers kamera

Antall megapiksler er med her, selv om dette slett ikke er det mest vesentlige i dette tilfellet. Kritisk for både kompaktkameraer og mobilkameraer er størrelsen på sensoren og optikken. Dette er mest kritisk for mobilkameraet, som har desidert minst bildesensor og optikk.

Nedenfor ser du bildene fra Pentax og Canon. Bildet fra Samsungen er selvfølgelig det mest interessante, mens Pentaxen er med til sammenlikning. Canon-kameraet er bare med som en referanse - slik kan det være hvis sensoren er stor og optikken god (pluss bra elektronikk, selvfølgelig).

Pentax W80. (28mm - 1/160s - f3,5 - ISO64).
Canon 5DII. (19mm - 1/40s - f14 - ISO200).


Er det ikke så stor forskjell på bildene, synes du? Nei, i så små størrelser utgjør faktisk ikke forskjellene særlig mye. Det vi legger mest merke til er det lagt trangere utsnittet i Samsungen. Dette kan være en stor ulempe innimellom.

Hvis vi forstørrer bildene en smule, kan vi se etter større forskjeller. Se bildene nedenfor!
Pentax - utdrag fra sentralt i bildet.

Pentax-bildet er forholdsvis lite skarpt ut fra kameraet, men det kan justeres en del i et bildebehandlingsprogram. Dette er både bra og ikke så bra. Bildene har ikke optimal kvalitet ut fra kameraet, noe som er tungvint. På den annen side slipper du at bildene er overdrevet skarpe. Dette bildet er ikke behandlet på andre måter, dvs. ikke bruk av ekstra kontrast eller fargejusteringer.
Samsung - utdrag fra sentralt i bildet.

På grunn av færre piksler, blir bildet fra Samsung Galaxy litt mindre i størrelse her. Bildet er ikke behandlet på noen måte etter at det kom ut av kameraet. Bildet vil jeg si er overraskende bra i forhold til Pentax W80. Nå er slett ikke Pentax-en noen særlig bra kamera, egentlig. Men at et 8-megapikslers mobilkamera skulle henge på såpass bra, var svært positivt. Positivt for produsenter og oss brukere av mobiltelefoner, men kanskje ikke for de som produserer kompaktkameraer.

De svakhetene vi kan se er litt gulaktig fargestikk, mindre detaljoppløsning (delvis færre piksler, delvis hardere støydemping som tar bort noe detaljer - se på kirkevinduene), og litt (men ikke mye) større tendens til utbrenthet i lyse partier. Svakheter ellers er, som tidligere nevnt mangelen på vidvinkel og veldig liten blits, noe som kan gjøre kameraet lite egnet for bruk innendørs.

Jeg vil anbefale at du kjører ut noen testutskrifter med mobilbilder. Tester på papir er vel så interessante som tester på skjerm.