Kjøpetips: Systemkamera til jul?

Det nærmer seg jul og noen føler seg stresset av julepresanger. Men det finnes råd: Kjøp deg ut av problemene! Gjerne i form av et systemkamera til en av dine nærmeste. (Eller kanskje den aller nærmeste: Deg selv.) Jeg skriver med vilje systemkamera - ikke speilrefleks. Tips nr. 4 på lista er nemlig ikke et speilreflekskamera, men likevel et kamera med utskiftbar optikk. Derfor navnet systemkamera. Visse tegn i tiden tyder på at framtidas systemkamera ikke nødvendigvis vil være en speilrefleks.
Jeg har tatt hensyn til hvor mye (dvs. bra bilder + utstyr/teknologi) du får for pengene. Et kamera er relativt dyrere enn de andre (Nikon D3100), men det er helt nytt og er akkurat nå det beste kameraet for den relativt ferske amatøren.
Prisene som brukes er de laveste prisene jeg har funnet - og de fleste av dem bør det være mulig å oppnå også i butikk!


Canon 500D - akkurat nå det beste kjøpet.1. Beste kjøp før jul 2010: Canon EOS 500D (kr. 3895,-)
Salget av Canon EOS 500D kan nok få et byks i været før jul. Grunnen er den lave prisen - og det faktum at kameraet slett ikke er "gammelt" på noe vis, selv om det har fått en etterfølger (Canon EOS 550D). En av grunnene til den lave prisen, er at optikken som følger med er en linse uten IS (bildestabilisator). Hvis du tar hensyn til svakhetene til optikken, vil likevel denne pakken gi deg mange gleder. Men jeg råder deg til å kjøpe et bedre objektiv så snart du kan, evt. har råd.
Her får du et kamera med kompakte mål, sensor med 15 megapiksler, 3" skjerm med høy oppløsning, HD-video (merk deg at den aller høyeste oppløsningen - 1080i - neppe er særlig brukbar), Live-View og topp bildekvalitet i de aller fleste situasjoner. Hva som skiller et slikt kamera i forhold til f.eks. Canon 60D, og særlig 7D, kan vi komme inn på ved en senere anledning.
Som tidligere nevnt har oppfølgeren dukket opp for lengst, men denne blir du nødt til å betale minst 1500 kroner mer for, så i konkurransen "mest for pengene", har den ikke en sjanse!
Nikon D3100 - dyrere, men bedre for nybegynneren.

2. Nest beste kjøp før jul 2010: Nikon D3100 (kr. 4499,-)
Her finner vi sammenlikningens beste kamera. Ikke så merkelig, egentlig, siden dette er rykende ferskt. Prismessig blir den slått av forgjengeren D3000 (som fortsatt er på markedet), men D3100 slår likevel D3000 "knock-out". Bildekvaliteten har fått et løft, samtidig som Nikon har finpusset kameraet slik at det er lett å bruke selv om du ikke har brukt et speilreflekskamera tidligere. Her får du 14 mp, full HD-video, Live-View, svært lite bildestøy i dårlig lys og optikk med bildestabilisator. Det eneste klare minus i forhold til Canon er skjermen, som har lavere oppløsning enn feler konkurrenter (dermed blir det vanskeligere å bruke skjermen til å vurdere om man har tatt skarpe bilder).
Sony Alpha 290 - lite ekstra, men svært rimelig.

3. Tredje beste kjøp før jul 2010: Sony Alpha 290 (2799,-)
Dette er et kamera med forholdsvis lite ekstra å fare med. Men i forhold til prisen får du likevel svært mye - særlig hvis du legger vekt på bildekvaliteten (og ikke utstyr). Hvis du sammenlikner med kompaktkameraer til samme pris, blir det nærmest en sensasjon. Du får 14 megapiksler (rikelig, altså), innebygget bildestabilisering (virker uansett hvilket objektiv du bruker) samt alle vanlige muligheter du finner hos et speilreflekskamera. Det du ikke får er video eller Live-View (dvs. bruk av skjermen som monitor når du skal ta bilder - i stedet for søkeren). A290 har heller ikke "verdens beste" skjerm. Men kameraet er ganske lite og lett, og har HDMI-utgang hvis du ønsker å vide bilder på en TV-skjerm.

Meget gode kjøp under 3000 kroner:
4. Panasonic DMC G10 - 12 mp, ikke speilrefleks, svært kompakt, video - kr. 2999,-
5. Olympus E450 - 12 mp, veldig kompakt, ikke video - kr. 2990,-
6. Nikon D3000 - 10 mp, ikke video - kr. 2890,-
7. Canon 1000D - 10 mp, ikke video - kr. 2787,-

Hilsen Frode